Ελληνικοί Μύλοι
Hellenic Mills
Αρχική
TIMS
ΙτΕΜ
Πληροφορίες για τους
Ελληνικούς Μύλους
Βιβλιογραφία
Επικοινωνία
Blog

Ενημερωτικό Φυλλάδιο TIMS
Brochure TIMS
Καταστατικό TIMS
Katastatiko_TIMS

THE INTERNATIONAL MOLINOLOGICAL SOCIETY

Σκοποί  /  Συμπόσια - Eκδρομές  /  Εκδόσεις  /  Μέλη  Ελληνική ομάδα  Επικοινωνία

H TIMS και οι σκοποί της

Η ΤΙΜS είναι η μοναδική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της μυλολογίας (Molinology).  Ο όρος αυτός καθιερώθηκε στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο του 1965 για να προσδιορίσει τη μελέτη των μύλων.  Από τότε η ΤΙΜS έχει σαν σκοπό να καλλιεργεί και να αναπτύσσει σε ολόκληρο τον κόσμο το ενδιαφέρον για τους μύλους που εκινούντο με υδραυλική, αιολική, ανθρώπινη μυϊκή ή ζωική ενέργεια αρχικά, και στα νεότερα χρόνια με μηχανική.  Ενθαρρύνει την έρευνα (ιστορική, τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική), προωθεί την αναγνώρισή τους σαν κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, εφ’ όσον οι μύλοι κατέχουν ένα πρωταρχικό ρόλο στην ιστορία στον τομέα της τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης και ασχολείται με όλες τις πλευρές της μυλολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της αναστήλωσης.

Μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου της και μεμονωμένων μελών, συνεργάζεται στενά με εθνικές οργανώσεις και εταιρείες μυλολογίας, ενώ οι εθνικές ομάδες της καταστρώνουν δικά τους προγράμματα για να προάγουν την επαφή μεταξύ των μελών τους και τη μελέτη των τοπικών μύλων.

Η Γενική Συνέλευση των μελών συνέρχεται κατά τη διάρκεια κάθε Συμπόσιου και το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται για να χειριστεί τα θέματα της Εταιρείας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συνεδριάζοντας μία φορά το χρόνο, σε διαφορετική χώρα.


Συμπόσια – Εκδρομές

Κάθε τέσσερα χρόνια η TIMS διοργανώνει ένα Διεθνές Συμπόσιο σε διαφορετική χώρα. Οι συναντήσεις αυτές προσφέρουν σε όσους συμμετέχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ειδικούς σε θέματα μυλολογίας από όλο τον κόσμο, να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε όλα τα πεδία που έχουν σχέση με τους μύλους και το άλεσμα και να επισκεφθούν τους μύλους της περιοχής. Στη συνέχεια εκδίδονται τα πρακτικά σε τόμο που περιλαμβάνει όλες τις εισηγήσεις και συζητήσεις.

Ως σήμερα έχουν διοργανωθεί Συμπόσια στην Πορτογαλία (1965), στη Δανία (1969), στην Ολλανδία (1973), στην Αγγλία (1977), στη Γαλλία (1982), στο Βέλγιο (1985), στη Γερμανία (1989), στην Ουαλία (1993), στην Ουγγαρία (1997), στις ΗΠΑ (2000), το 2004 πάλι στην Πορτογαλία, το 2007 πάλι στην Ολλανδία και το 2011 πάλι στη Δανία.  Το τελευταίο πραγματοποιήθηκε το 2015 στο Υπαίθριο Μουσείο ASTRA στο Sibiu της Ρουμανίας.  Το επόμενο θα γίνει το 2019 στο Βερολίνο.

Από το 1995 διοργανώνονται και εβδομαδιαίες εκδρομές-περιηγήσεις (mid-term excursions) σε περιοχές όπου οι μύλοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ (1992), στη Σουηδία και Φινλανδία (1995), στη Γερμανία (1999), στις Βαλτικές Δημοκρατίες (2003), στην Β. Ελβετία & Μέλανα Δρυμό (2005), στη Ν. Γαλλία (2006), στην Τσεχία (2009), στην Ελλάδα (2013) και στην Αγγλία (2017).


Εκδόσεις

Προκειμένου να υπάρχει πληροφόρηση για θέματα μυλολογίας και μετάδοση γνώσεων, η Εταιρεία εκδίδει κάθε εξάμηνο το περιοδικό της «International Molinology» που περιέχει πρωτότυπα άρθρα, βιβλιοκριτικές, πληροφορίες και ανακοινώσεις της TIMS.  Επιπλέον, από το 2006 εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή, επίσης ανά εξάμηνο, το TIMS E-NEWS στου οποίου την έκδοση από το 2011 συμμετέχει η Ελλάδα.  Οι πιο εκτεταμένες μονογραφίες εκδίδονται στην σειρά «Bibliotheca Molinologica» η οποία ως σήμερα περιλαμβάνει 22 τόμους. Πλήρης κατάλογος των εκδόσεων μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της TIMS (www.molinology.org).

Επειδή η Εταιρεία έχει διεθνή χαρακτήρα, χρησιμοποιεί την αγγλική σαν επίσημη γλώσσα, αλλά το περιοδικό συνοδεύουν γαλλικές ή γερμανικές περιλήψεις, εφ’ όσον ζητηθούν.


Μέλη - Εγγραφή

Η ΤΙΜS απευθύνεται σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συμμερίζεται τους σκοπούς της και το οποίο επιθυμεί να αποκτήσει την ιδιότητά του μέλους της. Σήμερα (Ιούνιος 2017) έχει περισσότερα από 480 μέλη σε 34 χώρες των 5 ηπείρων.

Η εγγραφή-συνδρομή (32,00 €) ισχύει για ένα χρόνο (Ιανουάριος-Δεκέμβριος) και όσοι καταβάλουν το ποσό αυτό λαμβάνουν δωρεάν όλες τις εκδόσεις του έτους.  Όσα μέλη έχουν ηλικία κάτω των 30 ετών πληρώνουν το μισό (16,00 €).


Η ελληνική ομάδα της TIMS

Από το 2007 με υπόδειξη του Δ.Σ./TIMS, δημιουργήθηκε ελληνική ομάδα διότι τα μέλη της είχαν αυξηθεί και διορίστηκε επικεφαλής της αντεπιστέλλον μέλος (corresponding member) υπεύθυνο και για την Κύπρο, με δικαίωμα συμμετοχής στο ετήσιο Δ.Σ. Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Aalborg της Δανίας τον Σεπτέμβριο του 2011, για πρώτη φορά εξελέγη έλληνας αντιπρόσωπος στο Δ.Σ. και έτσι η Ελλάδα απέκτησε τακτικό εκτελεστικό μέλος (executive council member) στη διοίκηση της TIMS.

Ήδη (Ιούνιος 2017) η ελληνική-κυπριακή ομάδα έχει συνολικά 46 μέλη (43 φυσικά και 3 νομικά πρόσωπα).

Τα μέλη έχουν συναντηθεί δέκα φορές στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν θέματα (όπως π.χ. η δημοσίευση ελληνικού ενδιαφέροντος άρθρων στις εκδόσεις της TIMS, η ελληνική συμμετοχή στις δραστηριότητες της TIMS, το πρόβλημα με τις ελληνόγλωσσες εκδόσεις που αν και αξιόλογες, επειδή δεν έχουν αγγλική περίληψη δεν αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία, η λειτουργία ελληνόγλωσσων blog και website, η καταγραφή της ελληνικής βιβλιογραφίας και της σχετικής αρχαίας γραμματείας, η οργάνωση ερευνητικών εκδρομών, η έκδοση βιβλίου σε αγγλική γλώσσα για τους ελληνικούς μύλους στη σειρά “Bibliotheca Molinologica” κ.α.)

Το Μάρτιο του 2011, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδρομή-έρευνα της ελληνικής ομάδας στην Άνδρο και ακολούθησαν έρευνες στην Κέα, στη Βυτίνα, στη Νάουσα, στην Αρκαδία, στην Κυπαρισσία και στην Κω για επίσκεψη νερόμυλων, ανεμόμυλων, λιοτριβιών κλπ.


Επικοινωνία - Πληροφορίες

Στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.molinology.org υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία για την TIMS και τους μύλους σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική ομάδα έχει τη δική της παρουσία στο διαδίκτυο: www.hellenicmills.gr, Blog: blog.hellenicmills.gr, Facebook: FB.com\Hellenic.Mills, Twiitter: @hellenicmills

Για πληροφορίες που έχουν σχέση με την ελληνική ομάδα μπορείτε να απευθυνθείτε στον εκπρόσωπό της στο Δ.Σ. Στέφανο Νομικό (στο email snomi@tee.gr ή στο τηλέφωνο +30 210 6434580).


©HellenicMills.gr, 2011 - 2017
Ο ιστότοπος Ελληνικοί Μύλοι λειτουργεί με τη χορηγία της αλευροβιομηχανίας
"Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος Α.Ε."

Χορηγός: Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος Α.Ε.